Главно меню

Реклама

Влизане в сайтаНемското национално знаме и неговото значение
Аз мога немски

Немският национален флаг и неговото значение

Какво е значението на немският флаг?

Да учиш немски език не значи да наизустяваш думи. Да учиш чужд език означава да се потопиш в културата и историята на страната и там да намериш нещо свое. Ако си загубил мотивацията си при самотното дистанционно обучение, можеш да я върнеш с издирването на някоя интересна история, свързана с музиката, изкуството, спорта, и всичко останало, което ти е интересно.

Предполагам си знаел как изглежда немският флаг още преди да го видиш закачен в офиса на езиковата школа. Но знаеш ли какво значи всеки негов цвят? Със сигурност обяснението липсва в програмата на твоето онлайн обучение.

Германия, каквато я познаваме днес, съществува като обединена страна след падането на Берлинската стена, през 1989 година. Нейното последно официално знаме е такова, каквото го познаваме, едва от няколко десетилетия. Това го прави едно от най-новите световни знамена, въпреки че историята му започва стотици години назад в миналото.

Немският флаг се състои от три еднакво широки хоризонтални линии, оцветени от горе надолу в черно, червено и жълто. Един от вариантите на немското знаме се състои от черен орел върху жълт щит, поставени в центъра на знамето. Цветовете на немското знаме и орелът датират от времето на Римската империя. По онова време трите цвята, заедно с орела, са използвани за различни флагове и гербове, навсякъде в границите на империята.

Ако е започнало да ти става интересно, можеш да издириш изображения на различните варианти на флага от различните му периоди. Какво да ги правиш? Ами дискутирайте ги с групата в онлайн класната стая. Току виж си помогнал на центъра за обучение да актуализира своята програма.

Решението да се използва черно, червено и жълто е непонятно, макар че е взето през деветнадесети век, когато Германия съществува като Немска конфедерация. Какво означават тези цветове продължава да бъде неясно с течение на времето, но някои източници формулират значението на днешните цветове на знамето по следния начин:

Черното е символ на решителността.

Червеното символизира смелостта и силата.

Жълтото е символ на благородството.

Черният и жълтият цвят са използвани от Австрия и Южна Германия като продължение на историята на Римската империя, кръстоносците и Наполеоновите войни.

Знамето на Германия временно е било заменено с червен флаг, върху който е изобразена черна свастика по време на Нацисткия режим. След падането на Третия райх, Източна и Западна Германия се връщат към традиционалния трилентов флаг в черно, червено и жълто. Източна Германия добавя герб към своето знаме. След обединението на двете части на държавата и падането на Берлинската стена гербът е премахнат и знамето остава такова, каквото го познаваме.

Обученията финансирани от програмата „Аз мога повече” позволяват безплатния достъп до онлайн езиков курс от всяка една точка на страната. Единственото, което трябва да направиш е да се поинтересуваш от неприсъствената форма и да избереш своя доставчик на обучение.