Главно меню

Реклама

Влизане в сайтаДиалектите в немския език
Аз мога немски
Безплатни курсове с ваучер по немски език от доставчик на обучение
 

Записване за безплатни курсове по немски език

Немският език е сред най-разпространените по използваемост в Европа. Освен книжовният немски език, който се говори от германците, той притежава още десетки видове диалектни варианти. По-същественото, което може да се каже за диалектите на немския е, че те не се основават на конкретен немски диалект и негови разновидности, а съществуват самостоятелни диалекти, които нямат нищо общо сами по себе си. Различията между тях са толкова големи, че някои дори нямат нищо общо с книжовната форма на официалния немски език. Съществуват езикови класификации, в които отделните немски диалекти се разглеждат като самостоятелно съществуващи езици, които спомагат за образуването на групата на немските езици.
 
Диалектолози изследващи изика на Гьоте и в частност неговите диалектни разнообразия, са разделили немските диалекти на две основни групи, към които влизат групата на среднонемския диалект, която от своя старна се разделя на източен и западен и групата на горнонемските диалекти. Като се счита, че книжовният немски е най-близък до групата на източните среднонемски диалекти, които се делят на още подгрупи като горносаксонски, берлински и т.н. 
 
В западния среднонемски диалект са част мозелфраксонски, хесенски и други. Както е известно немски се използва още и в Люксембург и Белгия, като по-конкретно се употребява в някои части на тези страни източният среднонемски диалект. В небезизвестната област Бавария се изпозлва източнофранксонските и южнофранксонтските диалекти, главно в северната й част, където тези две подразновидностови диалекта са среден вариант между горнонемския и среднонемския диалект. Като истинския горнонемски диалект се дели на два основни поддиалекта, известни като австро-баварски, употребяван на изток от Бавария и Австрия и алемански диалект, известен още като швейцарски немски език, изпозлван главно в Швейцария. Специално този алемански диалкет е широко използван по тези земи, в сравнение с останалите вече споменати диалектни варианти. Алеманският може да се да бъде употребяван не рядко в училищата, на улицата, заведенията и дори по телевизията или радиото.
 
Още една разновидност на немския език са долногерманските говори, към която се отнасят диалектите от северната част на Германия, които лингвиците твърдят, че това ги прави по-близки до нидерландския, отколкото до книжовния немски език.
 
След пояснения за немалкото диалектни форми на немски, които са по-скоро объркващии сложни обяснение, вероятно много от вас са се притеснили, заради изключителното сложно изглеждащият немски език. Но тук трябва да отбележим добрата новина, че всички тези споменати диалектни форми, силно различаващи се от книжовния немски, постепенно са изгубили влиянието си днес. Разбира се немците, използват все още диалекти, но те са много по-близки до съвременния немски език.
 
За някои информацията, касаеща диалектите на немския, би могла да се стори излишна, но тя е необходима, за тези, които желаят да усвоят в дълбочина езика. Когато учат дума или граматично правило, знаейки от къде произхожда съответната фраза, ще могат по-лесно да си я обяснят и съответно чрез асоциация да я запаметят.
 
За тези, които още не са сблъскали с многообразието на немския език или просто неговия книжовен вид, не е късно да го направят, като се възползват от предлаганите възможности за безплатно изучаване на немски език, чрез схемата „Аз мога повече”Доставчици на езиково обучение, предлагащи курсове по немски език съвместно програмата, ще ви осигурят най-добрите преподаватели, които ще ви научат да говорите и разбирате отлично немския език, както дори и някои негови диалектни разновидности.